Ceovit

+38 044 451 56 27 +38 045 944 99 99 info@zeolit.com.ua

2016. Все що необхідно знати про вирощування та догляд за газоном. Єксклюзивні поради від виробника добрив ЦЕОВІТ™

Завантажити версію матеріалу для друку або  для зручного перегляду на мобільних пристроях (pdf)

Без внесення добрив, без ціленаправленого підживлення, неможливо отримати густий, кріпкий травостій. 

Причини необхідності удобрення газону:

Системне відновлення. Скошення газону приведе до стресу зі зменшенням здатності трави до фотосинтезу, поглинання вологи та вуглецю, порушується обмін речовин. При цьому хутко знижуються запаси азоту, менше – запаси фосфору та калію. Якщо не компенсувати втрати елементів живлення в ґрунті, то затримується ріст молодих пагонів, травинки стають блідими, тонкими й рідкими.

Скриті хвороби. Навіть на доброму газоні при детальному огляді ви побачите сліди хвороб, іржі, гнилі та інші признаки хвороб. Регулярне внесення добрив особливо мікроелементів підвищує опорну стійкість газону до хвороб, лікує газони на перших етапах захворювань, покращує лікувальну дію засобів захисту у випадку наявних хвороб та знімає стреси від пригнічувальної їх дії на газонах.

Здатність до розростання закладена генетично в можливостях сорту чи гібриду трав. Для реалізації всіх можливостей закладених в насіння необхідне повноцінне живлення на всіх етапах розвитку трав. Чим краще забезпечення збалансованим живленням, тим кращий вигляд матиме газон.

Утримання вологи. Удобрений газон отримує інтенсивний заряд для росту рослин та розвитку розгалуженої кореневої системи здатної краще поглинати елементи живлення та вологу. Підвищення амосного тиску та концентрації рослинного розчину збагаченого вітамінами, амінокислотами та цукром скорочують потреби вологи та підвищують опорну здатність травостою до несприятливих погодних умов (заморозки, засуха та інші).

Мікрофлора ґрунту. Жоден живий організм не здатний працювати з такою енергією як мікроби. За добу вони можуть переробити кількість їжі, в десятки разів перевищуючу їхню вагу. Цим вони покращують доступність складників елементів живлення як з ґрунту так і свого виробництва. Але їм теж необхідна енергія. Особливо їм до смаку комплекс мікроелементів. Дефіцит бору в ґрунті переводить їх з активних працівників в пасивні трутні.

Захворювання газону. Одними з найпоширеніших захворю вань газону є грибкові захворювання. Подібні захворювання, як правило, проявляються в затінених місцях з відсутністю нормальної циркуляції повітря і загальним негативним мікрокліматом. Для недопущення зараження грибковими захворюваннями слід виконувати цілий комплекс заходів. В цей комплекс в обов’язковому порядку повинні входити такі моменти догляду за газонною травою як: аерація,збалансоване і продумане підживлення (обов’язково повинні бути присутніми описані далі добрива), стрижка і полив.

ЦЕОВІТ™ ГАЗОН-ПЛЮС

Цеовіт Газон NPS-28-6-10 + гумати — рідкий комплекс макро добрив (далі РКД)для забезпечення потреб рослин в азоті,фосфорі та сірці, з додатком гумінових та фолієвих кислот для кращого їх засвоєння.

Агробіологічні переваги даного РКД перед іншими добривами з азотом обумовлені наявністю в їх складі всіх трьох форм азоту: амідної (NН2-), амонійної (NН4+) і нітратної (NО3-), а фосфор та калій представлені в найбільш доступній формі з ортофосфорної кислоти та органічного калію;

нітратний азот забезпечує миттєву дію;

амонійний азот в процесі нітрифікації переходить в нітратну форму, що збільшує тривалість засвоєння азоту;

— амідна форма азоту легко проникає в рослину через листкову поверхню (позакоренево). Для проникнення через корінь їй потрібно більше часу, тому що вона повинна спочатку перетворитися в амонійну, а потім в нітратну, які добре поглинаються кореневою системою. Цей процес лімітується наявністю в ґрунті уробактерій і температурою.

Температура навколишнього середовища також напряму впливає на швидкість проходження перетворень форм азоту, з участю ґрунтових мікроорганізмів. Таким чином, при внесенні до ґрунту добрив, які мають різні форми азоту ми отримуємо пролонгуючий ефект їх засвоєння.

Важливість фосфору. Фосфор в добриві представлений в найбільш доступній формі з ортофосфорної кислоти. Існує тісний зв'язок між азотним і фосфорним живленням. При нестачі фосфору в тканині рослини накопичується нітратний азот і вповільнюється синтез білків. У молодому віці рослини особливо чутливі до нестачі фосфору, коли їх коренева система слаборозвинена й має низьку поглинаючу здатність. У той же час фосфор поліпшує розвиток кореневої системи на початку вегетації (роль локального добрива).

Нестача фосфору чітко проявляється на процесах росту й розвитку рослин і на їхньому зовнішньому вигляді: припиняється ріст стебел і листків. 



Вернуться назад